Biomassza hasznosítás, kiserőművek tervezése, tanácsadás projekt menedzsment

A Proton kft a Biohő Energetikai Fejlesztő Kft.-vel (2000 Szentendre, Pannónia u. 26.) biomassza, (fa apríték) tüzelésű kis erőművek (2-10 MW-os) fejlesztését, építését, kivitelezését és menedzselését végzi a lehetséges vissza nem térítendő állami források felkutatásával és pályázatok elkészítésével.

Javasoljuk minden olyan felhasználó részére a felújításra váró gáztüzelésű rendszereket átalakítani ahol az éves gázfogyasztás megközelíti a 100 millió forintos nagyságrendet.

A biomassza tüzeléssel kb. 15 % költségmegtakarítást lehet elérni, így a beruházás 6-7 év alatt megtérülhet.

Az aprítékhoz egyéb környezetká-rosító, elégetendő energiahordozók is keverhetők - pl.: szalmás, vagy fűrészporos pulykatrágya - aminek elhelyezése ma még gondot jelent. Az Únió és a kormányzat pályázati lehetõségekkel támogatja az ilyen energetikai beruházásokat, amelyek megvalósításához vissza nem térítenõ támogatást lehet szerezni a saját forrás kiegészítésére.

A kis erőmű lényege, hogy a fűtésre nem használt felesleges energia ill. a fűtési holt szezonban a beépítésre kerülő elektromos turbina segítségével villamos energiát termel, amit az elektromos művek a piaci árnál magasabb áron köteles felvásárolni. A technológia teljességgel környezetbarát, a káros emisszió szinte nulla, lakott környezetben is kialakítható.

A Biohő kft. a világörökség részeként számon tartott Szentendre városban 2004-ben helyezett üzembe egy ilyen kis erőművet standard technológia segítségével.

További információval személyesen állunk a rendelkezésükre.